luni, 17 noiembrie 2014

Ce alternative avem la dobanzile bancare tot mai mici?

Cel mai utilizat instrument de economisire, depozitul bancar, devine pe zi ce trece tot mai putin atractiv in conditiile in care bancile scad rapid dobanzile pe care le acorda. Spre exemplu in prezent rata ROBID, la care bancile se imprumuta intre ele, a atins recent un nivel minim istoric, de 0,58% anualizat pentru scadente la o luna. Acest nivel este de trei ori mai mic fata de acum cateva saptamani, in timp ce pentru scadente pe un an, dobanda se situeaza in prezent la 1,4%.
Dobanzile interbancare sunt folosite ca referinta de banci si pentru remunerarea depozitelor populatiei si firmelor, care au fost in ultima perioada intr-o continua scadere. Afectati de aceasta evolutie sunt majoritatea romanilor, care potrivit datelor BNR au depozite constituite la banci ce cumuleaza aproximativ 30 miliarde de euro.


Cauzele dobanzilor mici la depozite sunt multiple si printre acestea se numara: presiunea pe care o exercita BNR, care a redus recent dobanda de politica monetara la 2,75% de la 4% cat era in urma cu un an, banii ieftini acordati de bancile din alte state din regiune, in conditiile dobanzilor negative practicate de catre Banca Centrala Europeana.
In acelasi timp cererea pentru credite continua sa scada din cauza activitatii economice reduse, iar bancile au putine oportunitati de a plasa economiile stranse de la populatie. In acest context de dobanzi scazute la depozitele bancare tot mai multi oameni se intreaba ce alternative au la dispozitie pentru ca economiile lor sa creasca la rate acceptabile.
In ultima perioada cei mai multi romani nemultumiti s-au indreptat catre fondurile mutuale conservatoare si de obligatiuni, care ofera castiguri ceva mai ridicate decat la depozite si un nivel de protectie ridicat. De la inceputul acestui an fondurile mutuale de investitii au atras sume record, de peste 3,6 miliarde de lei (830 milioane de euro). Totusi pe fondul scaderii agresive a dobanzilor de pe piata, randamentele acestor fonduri au avut de asemenea de suferit si este de asteptat ca in continuare randamentele pe care le ofera sa urmeze aceeasi tendinta descendenta ca cea la depozite.
Unul dintre instrumentele care tinde sa performeze bine intr-un context de scadere a dobanzilor bancare este bursa. Atractivitatea pentru actiunile companiilor listate la bursa de la Bucuresti creste pe masura ce bancile ofera dobanzi din ce in ce mai scazute. Companiile beneficiaza de dobanzile scazute pentru a atrage finantare mai ieftina in vederea dezvoltarii unor proiecte de investitii cu scopul obtinerii unor profituri mai mari.
Sigur, actiunile comporta si un risc mai ridicat, evolutia lor fiind una preponderent fluctuanta de la o perioada la alta, motiv pentru care este recomandat ca investitiile in actiuni sa fie privite pe termene mai lung de timp (cel putin un an) si nu pentru cateva saptamani sau luni. Spre exemplu pe parcursul acestui an indicele de referinta al Bursei, BET, a pierdut la un moment dat 7,7% din valoare in decurs de cateva saptamani, insa cu toate acestea de la inceputul anului marcheaza un avans de circa 7%, semnificativ mai ridicat decat cel oferit la depozite. La acesta se adauga un castig de circa 5% sub forma de dividende distribuite de companiile de pe bursa din profiturile acumulate. Anul trecut cele mai importante 10 actiuni cotate pe bursa reunite sub indicele BET, au adus in medie un castig de 26,1% fara a lua in calcul dividendele.
Investitiile in actiuni se pot realiza fie direct, prin deschiderea unui cont de brokeraj la o societate care ofera servicii de tranzactionare pe bursa, fie, indirect, prin intermediul fondurilor mutuale de actiuni, acestea din urma avand avantajul ca nu necesita cunostinte in domeniu.

Acest material a fost publicat pe site-ul www.ifond.ro la sectiunea Editoriale in data de 14 noiembrie.
Continuarea o puteti citi aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu