vineri, 9 august 2013

Ghid de investiţii pe bursă. Iată ce trebuie să ştii la început




Ai auzit că pe bursă poţi să câştigi mai mult decât la depozitele bancare şi vrei să cunoşti cum poţi să devii şi tu investitor? Ai ajuns la locul potrivit. Întâi să lămurim nişte lucruri.

De ce bursa?

Este adevărat ce ai auzit. Cei care investesc pe bursă se pot aştepta la randamente anuale în medie cu câteva procente mai ridicate decât cele la depozitele bancare. Câte procente peste depozite? Depinde de creşterea economiei (PIB) pe un orizont de timp mediu spre lung. Evident că dacă economia merge cu frâna trasă o lungă perioadă de timp nu te poţi aştepta la minuni de la bursă. Chiar dacă în medie este vorba de un randament de numai câteva procente peste câştigul la depozite trebuie să ţineţi cont că randamentele se multiplică (urmăresc o funcţie exponenţială), astfel că după 10-20 de ani te poţi trezi că suma strânsă din investiţii pe bursă este de câteva ori mai mare decât cea din randamente la depozite.
În plus studiile ultimilor ani au arătat că investiţiile la bursă reprezintă a doua sursă generatoare de milionari după antreprenoriat. A treia sunt investiţiile în proprietăţi imobiliare. În ciuda a ce se spune că trebuie să dezvoltăm spiritul antreprenorial, şansele să dai greş cu o afacere nouă şi să îţi pierzi economiile sunt foarte mari, mai ales dacă nu ai experienţă în domeniul respectiv. Pentru investiţii în imobiliare ai nevoie de o sumă de pornire pe care puţini reuşesc să o strângă într-o viaţă de om. Pe bursă poţi să-ţi diminuezi riscul, investind în mai multe afaceri, iar suma minimă de pornire este modică.

Sună bine? Primul pas este să-ţi deschizi un cont la un broker autorizat de instituţia care reglementează bursa, ASF.
Există o listă lungă de brokeri care abia aşteptă să te aibă drept client. O găseşti
aici :

Top intermediari la Bursa de Valori Bucuresti

După câteva telefoane la relaţii cu clienţii sau nişte consultări ale adreselor lor de internet despre nivelul de comisioane (aş recomanda un comision sub 0,5% pe tranzacţie) şi alte servicii pe care le oferă, precum posibilitatea de a tranzacţiona pe cont propriu printr-o platformă direct de pe calculatorul de acasă, te-ai hotărât în sfârşit pe cine alegi.
Pasul următor este să te îndrepţi spre sediul unde se găseşte brokerul (nu înainte să întrebi ce acte şi documente ai nevoie pentru deschiderea de cont) şi să-ţi deschizi efectiv un cont la brokerul respectiv după ce transferi o sumă minimă în contul tău.

Felicitări, acum ai un cont de brokeraj cu numele tău. Următoarea întrebare firească care vine este câţi bani să investeşti pe bursă ? Răspunsul scurt este : depinde de câţi bani nu crezi că vei avea nevoie în următorii 5 sau poate 10 ani de zile. Chiar dacă acţiunile de pe bursă pot fi valorificate foarte rapid (banii pe acţiunile vândute intră în cont în maxim trei zile lucrătoare), este din nou prudent ca odată ce investeşti nişte bani pe bursă să nu mai apelezi la ei o perioadă mai lungă de timp.
Dar pentru că este prima ta experienţă cu bursa ar fi prudent să începi cu o sumă mai modestă şi care să nu depăşească mai mult de 20 – 30% din banii de care dispui.
Poţi să începi şi cu o sumă de 1.000 RON sau sute de euro (daca faci tranzactii online), dar trebuie să iei în calcul faptul că unele case de brokeraj mai mari percep un comision minim fix/tranzactie şi ca urmare pentru a putea investi cu costurile cele mai mici o sumă de pornire de (8.000 – 13.000 de lei) echivalentul a 2.000 – 3.000 de euro (pentru un portofoliu diversificat ) ar fi recomandată.

Ştii cu ce sumă pleci la drum, acum trebuie să te decizi ce acţiuni să cumperi.
Dacă ceri sfaturi vei fi întâmpinat cu foarte multe sugestii, unele mai bune altele mai puţin strălucite.
S-au făcut multiple studii în această privinţă şi economiştii au ajuns la concluzia că portofoliul de acţiuni ideal este chiar cel care include toate acţiunile de pe bursă în funcţie de capitalizarea lor.
Dacă teoretic ai 100.000 de lei un portofoliu cu valoarea aceasta ar putea să arate după teorie în felul următor:



În practică nimeni nu are o concentrare disproporţionată pe o singură acţiune.
Eu aş recomanda un portofoliu cu cele mai tranzacţionate 7 până la 20 acţiuni care ţine cont şi de cât sunt de tranzacţionate şi unul mai echilibrat cum ar fi acesta:



Dacă dispui de o sumă mai mică poţi să cumperi numai o parte din acţiuni, iar dacă ai o sumă mai mare poţi să cumperi mai multe acţiuni din fiecare tip.


Odată ce ai şi structura portofoliului şi câţi bani să investeşti în fiecare acţiune este uşor să calculezi câte acţiuni să cumperi din fiecare tip  împărţind valoarea la preţul din piaţă al acţiunii.
Preţurile le poţi afla consultând pagina www.BVB.ro şi introducând simbolul acţiunii în căsută din stânga. Fiecare acţiune de pe bursă are o prescurtare (un simbol unic, cum ar fi SNP pentru Petrom) prin care se identifică. Vezi poza de mai jos.
Ca să cauţi informaţii despre o companie trebuie sa introduci denumirea companiei in casuta din dreapta sus a paginii (sageata mare) si sa dai click pe informatiile afisate imediat sub casuta:



Odata ce ati intrat in pagina de informatii a companiei puteti sa vedeti cat costa o actiune.
Pretul este afisat imediat sub denumirea companiei (sageata mica in poza de mai sus).
In exemplul de mai sus o actiune Petrom costa 0,2395 RON.
Daca doreai sa investesti 1000 RON in actiuni Petrom trebuia sa cumperi 1000 / 0,2395 = aproximativ 4175 de actiuni. Nu-ţi face griji dacă proporţiile din portofoliu nu se păstrează exact.

Dacă ştii câte acţiuni să cumperi din fiecare tip acum singurul lucru pe care trebuie să îl mai faci este să dai ordinele de cumpărare.
Poţi să faci asta sunând un broker sau direct de pe o platformă de tranzacţionare. Recomand să învăţaţi să cumpăraţi şi să vindeţi printr-o platformă pentru că de obicei comisioanele de tranzacţionare sunt mai mici şi sunt destul de intuitive şi uşor de înţeles.
Pentru tranzacţionarea prin platformă vă poate arăta prima dată un broker cum se procedează.

Nu te îngrijora de cum vor evolua acţiunile în primii doi – trei ani după ce începi să investeşti. De fapt este mai bine ca acţiunile să aibă o evoluţie mai slabă în primii ani pentru că ai posibilitatea să cumperi la preţuri mai mici.
Câştigurile pe care le vei obţine nu vor depinde prea mult de cât va creşte bursa acum ci atunci când vei strânge o sumă frumuşică pe bursă pentru că de obicei nimeni nu are suficienţi bani la început să plaseze o sumă prea mare.
Să vă dau un exemplu. La 1.000 de euro investiţi şi un randament de 10% câştigul efectiv este de 100 de euro. Dacă aţi strâns însă să spunem 30.000 de euro în acţiuni, cu acelaşi randament puteţi să vă lăudaţi cu 3.000 de euro câştig. Parcă este ceva mai bine, nu?
Aveţi în vedere că din acest câştig statul vă ia 16% impozit pe profit.

Puteţi să urmăriţi evoluţia acţiunilor  cu o întârziere de 15 minute aici :

Tranzacţii cu întârziere de 15 minute
http://www.bvb.ro/TradingAndStatistics/Trading/CurrentTradingDay

Sau pretul in timp real accesand o platforma online a unui intermediar/broker de pe piata.

Trebuie să mai ţineţi cont de două lucruri când investiţi pe bursă.

1) majorările de capital

Uneori companiile cer bani de la acţionari şi le dau acţiuni în schimb. În 99% din cazuri este bine să participaţi altfel veţi avea de pierdut.
Urmăriţi cu atenţie ştirile companiilor (cel puţin o dată pe lună) pentru a afla când au loc aceste majorări de capital cu aport în numerar şi perioada în care trebuie să subscrieţi (cumpăraţi).

2) dividendele

Marea majoritate a companiilor distribuie dividende (plătesc din profitul pe care-l realizează o sumă de bani anuală către cei care deţin acţiuni). Anterior se primeau la ghiseele Postei, iar in prezent suma de bani aferenta dividendelor va este transferata direct in contul deschis la broker. Puteţi să faceţi ce doriţi cu sumele respective, să le retrageti ca orice suma de bani care se afla la dispozitia contului deschis la broker sau să le reinvestiţi în acţiuni.

Dacă aveţi întrebări puteţi să lăsaţi un comentariu.

6 comentarii:

  1. Adrian, e laudabil articolul tau pt ca e educativ si pt ca e un tutorial serios pt bursa românească. Spune-mi insa totuși dacă te-ai gândit ca pe viitor sa tratezi subiecte cum ar fi: 1. Pierderi ale tale personale pe bursa; 2. La ce marja anuală de câștig ar trebui sa se astepte un investitor pe BVB si de ce acea marja - cum ai ajuns la ea? 3. Riscurile la care e expus un investitor pe orice bursa, in special pe BVB. Astept cu interes răspunsurile si eventual articolele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru interesul aratat. O sa raspund aici pe scurt la intrebari.

      1) Nimeni nu pierde la bursa, doar castiga experienta :) Si pot sa spun cu tarie ca daca stiam de la inceput ce stiu acum 90% din pierderi le puteam evita. N-am avut niciun mentor ca sa zic asa cand am inceput eu aventura pe bursa. Acesta va fi si unul dintre scopurile acestui blog, sa spun ce am invatat pentru ca altii sa evite aceleasi greseli de incepator.

      2) Spune-mi ce crestere economica si inflatie va avea Romania in urmatorii 20 de ani si iti voi spune la ce marja de castig sa se astepte investitorii.
      Bursa pe medie a adus in ultimii 15 ani un castig anual de 17% incluzand dividendele si ajustat cu inflatia, conform indicelui TRX calculat de Intercapital Invest, la o crestere medie a PIB de 2,6% pe an in aceeasi perioada.
      Daca luam in calcul o crestere medie a PIB de 2% pe viitor in Romania (o prognoza usor pesimista), cred ca bursa va livra undeva la 10% net pe an la care se adauga inflatia de 2% - 5%.

      3) Unde unii vad riscuri altii vad oportunitati.
      Riscurile sunt pe masura randamentelor asteptate insa privite pe termen scurt. De aceea am si spus in material ca investitia la bursa trebuie privita pe un orizont de timp de cel putin 5 - 10 ani. Odata cu corectiile din 2008 cred ca riscurile s-au redus substantial.

      Hai sa comparam intai riscurile bursei cu activitatea de antreprenoriat. Un start-up cred ca este cea mai riscanta activitate din lume, posibil mai riscanta decat Forex-ul.
      Nici nu se compara cu investitiile intr-un mix format din cele mai solide 20 de companii de la bursa din materialul de mai sus care au trecut recent prin cea mai mare criza economica de dupa cel de-al doilea razboi mondial, multe dintre ele fara sa inregistreze macar un an de pierderi.
      Daca comparam cu investitiile in imobiliare, finantate de obicei intr-o mare masura prin imprumuturi la banci, este lesne de inteles ca imobiliarele sunt mai riscante.
      Evident, depozitele bancare sunt garantate pana la un anumit nivel, deci sunt cele mai sigure plasamente, insa ma indoiesc ca 99% din romani nu accepta sa-si asume niciun fel de risc.
      Am mai spus-o si cu alta ocazie si o voi repeta. Oricat de riscante ar fi actiunile sau orice alta investitie, pot fi luate in vedere intr-un mix de instrumente care sa se incadreze in riscul acceptat de oricare dintre noi. Poate ca unii au un profil de risc care nu sustine mai mult de 5% din bani in actiuni, altii 10%,20% - 50%, dar ele nu trebuie ignorate complet. Si daca ne uitam ca sunt vreo 20.000 de investitori si 20 milioane de locuitori ai Romaniei cu siguranta ca sunt ignorate de foarte multi.

      Ștergere
    2. Am inteles. E clar ca vezi cu ochi foarte buni situația pe bursa de la București. Așa făcea si ZF in 2007 cand pe prima pagina scria ca bursa va creste in 2008 cu 25%. Pe de alta parte, e de apreciat ca esti optimist. Si e clar ca stii mult mai multe decât mine in materie de bursa

      Ștergere
    3. Tony, you are an investment banker. As such you have your fingers right on the pulse of the financial market.
      So, shouldn't you have seen this coming?

      N-am vazut in 2007 nicio opinie de la tine in ZF sa ne traga de ureche si sa spuna ca lumea o sa se prabuseasca. Dupa razboi multi viteji se arata.
      Noi nu suntem oracol, alea erau asteptarile brokerilor si analistilor profesionisti ca tine, nu o opinie a ZF.

      http://www.youtube.com/watch?v=hXBcmqwTV9s

      Ștergere
  2. Adrian, ai dreptate! Sorin e un om inteligent, si nu oricine se poate ridica la nivelul lui. Insa au fost alții mai amabili - cautând pe google cu <<"tony avramescu romani" capital>> vei găsi pe site-ul Capital o opinie publicată de mine in sept 2008. De pe mobil nu pot face paste la linkul respectiv aici. Si totuși nu mă refeream la trecut si nici nu am vrut sa te critic pe tine pentru ce scria ZF in 2007; dădeam doar un exemplu de erori ale unor oameni care altfel sunt printre cei mai buni jurnaliști de business in România. Si iti spuneam tie asta nu ca sa iti atrag atenția ca ce faci nu e bine; dimpotrivă, e foarte bine si spun asta cu sinceritate, nu cu sarcasm. Te intrebam doar dacă nu ar fi util sa te apleci mai serios si asupra celorlalte subiecte, cele mai dureroase, ale investițiilor pe bursa. Mă gândesc ca poate o astfel de discutie ar fi mai utila face-to-face si sper sa găsim un prieten comun care sa ne facă cunoștință. O saptamâna ușoară iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Adrian, acum am vazut despre ce era linkul tau pe youtube. In caz ca te intereseaza gasesti aici perspectiva mea proprie asupra crizei: http://dofin.ase.ro/DOFIN_14%20Mai.pdf, iar linkul catre opinia mea din 2008 este aici http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/romania-vazuta-de-departe-112097.html

    RăspundețiȘtergere