duminică, 15 ianuarie 2023

Planul de investii pentru 2023. Tinta de economisire creste de la 50% la 60%

Salutare!

Am incheiat un an 2022 dificil pentru investitorii in active financiare in conditiile in care aproape toate clasele de active au inregistrat scaderi importante anul trecut in conditiile inflatiei si dobanzilor in crestere accelerata, care au cauzat un efect de "repricing" (ajustare in jos a valorii activelor financiare). 

Scaderile de pe bursele de actiuni si obligatiuni au avut la baza si cresterea aversiunii de risc a investitorilor, amplificata in prima parte a anului 2022 de conflictul din Ucraina, iar pe finalul anului de teama invesitorilor ca politica de intarire monetara a bancilor centrale va cauza o recesiune mai profunda in economia mondiala.

Cand am inceput acest exercitiu de bugetare si planificare a situatiei personale ma asteptam ca la un moment dat sa vina vremea in care obiectivele anuale sa fie afectate de evolutia pietelor, lucru inevitabil avand in vedere ciclicitatea burselor si a economiei in general. Mai importanta este insa perspectiva de ansamblu si atingerea obiectivelor urmarite pe mai multi ani, iar acest lucru nu se poate face fara setarea de obiective pe termen scurt (3 luni - 1 an) si asumarea volatilitatii investitiilor.

Contextul pietelor financiare in trimestrul IV din 2022 si la finalul anului 2022

Bursele de actiuni au ramas volatile in ultimele trei luni ale anului si au recuperat mare parte din scaderile abrupte suferite in perioada august - septembrie, insa au inchis anul in teritoriu negativ. Indicele american S&P 500 a suferit o scadere de circa de 19,4%, in timp ce indicele bursei locale, BET, a scazut cu 10,7%. 

A fost un an in care activele mai sigure au fost principala atractie a investitorilor, respectiv companii fara datorii, generatoare de cash-flow puternic si de randamente din dividende atractive, in special din sectorul energetic, care a fost principalul castigator al anului 2022, multe dintre aceste companii regasindu-se in structura indicelui BET. Luand in calcul si dividendele acordate de companii, indicele BET-TR a inregistrat o scadere de 1,85% anul trecut.

Rezultatele portofoliului personal de investitii 

In 2022 nu am vandut nimic iar sumele noi au fost investite in perioada ianuarie-martie si au echivalat cu economiile obisnuite realizate pe parcursul a 8 luni de zile, respectiv 4 luni de venituri active. Investitiile au fost realizate dupa scaderi mai importante inregistrate de piata si au vizat exclusiv fonduri de actiuni cu expunere pe segmentul principal al bursei de la Bucuresti.  

In luna decembrie au ajuns la scadenta investitii in obligatiuni care echivalau cu aproximativ 7% din portofoliu si care impreuna cu economiile stranse lunar, au condus la majorarea ponderii de "cash" a portofoliului, pana la aproximativ 30%. Pana la sfarsitul anului 2023 intentionez sa investesc cea mai mare parte a acestor sume in vederea cresterii expunerii pe actiuni pana la aproximativ 90%.

Ponderea actiunilor in total portofoliu s-a redus in mod pasiv pana la 62%, pe fondul evolutiei negative inregistrate de actiuni in 2022 dar si economiilor acumulate lunar, care au intrat in portofoliu si au ramas nealocate temporar. 

La 31.12.2022 compozitia portofoliului se prezinta astfel:


Componenta de actiuni mai dinamica a portofoliului cu profil de risc mai ridicat formata in principal in companii de crestere de la bursa din Bucuresti, a inregistrat un randament negativ in 2022, de aproximativ -29% in lei.

Componenta de actiuni cu risc mai scazut formata din investii in fonduri de actiuni cu expunere pe segmentul principal al bursei de la Bucuresti, a inregistrat anul trecut o scadere de -4,3% in lei.

Componenta de obligatiuni in EUR a adus anul trecut un randament pozitiv, de +2,8% in EUR, evolutie trasa in jos de preturile in scadere ale obligatiunilor.

Randamentul agregat al investitiilor pe bursa locala a fost de -17,7%, iar daca includ si investitiile in Bitcoin (BTC) care au inregistrat o scadere de 63% anul trecut, randamentul total a fost de -20,2% in lei. 

Trebuie amintit ca anul 2021 a fost unul extrem de profitabil pentru mine dar si ceilalti investitori, in care portofoliul investitional a generat un randament de 37%.

Administrare mai mult pasiva, investitii periodice pe termen lung

In acest portofoliu adopt o strategie mai mult pasiva, in care fac putine tranzactii si in general de cumparare, prin plasarea economiilor periodice in instrumente financiare.

Evolutia portofoliului a fost influentata negativ in 2022 de alocarile pe care le-am realizat in 2021 pe segmentul secundar al bursei, respectiv in companii de pe piata AeRO, care sunt mai riscante si care inregistreaza variatii mult mai mari decat investitiile in companii din indicele principal, BET. 

Structura portofoliului implica un profil de risc/randament mai ridicat ca urmare a expunerii destul de mari pe care o am pe companii de crestere si care nu se potriveste persoanelor cu un apetit de risc mai scazut sau care nu au experienta in investitii sau un orizont investitional suficient de lung. 

Este o alocare asumata si orientata pe termen lung si mizez ca evolutia din anii urmatori sa mai mult decat compenseze performanta slaba din acest an. 

Spre exemplu, componenta de actiuni mai dinamica a inregistrat in primele 2 saptamani din 2023 o crestere de 9,3% in lei, fata de un avans de 4,8% inregistrata de indicele BET in acelasi interval.

Incepand cu anul 2020 cea mai mare parte a investitiilor au vizat totusi cresterea expunerii in companii de pe piata principala prin fonduri de actiuni care investesc preponderent in companii din indicele BET si care consider ca sunt mai bine pozitionate sa faca fata contextului actual de incertitudine si volatilitate a pietei, fiind orientat spre companii de talie mare, solide si care ofera dividende ridicate. 
 
Evolutia portofoliului de investitii personal incluzand sumele de bani depuse periodic, precum si dividendele/cupoanele incasate de la companiile din portofoliu si reinvestite se regaseste mai jos:
 

Scaderea valorii portofoliului de investitii, care nu include cash-ul, a fost influentata si de ajungerea la scadenta in decembrie a unor obligatiuni care au iesit din portofoliu si au contribuit la cresterea ponderii de cash, evidentiate cu galben pe grafic.

Fata de 31.12.2021 valoarea portofoliului investitional a scazut cu 17%, iar incluzand cash-ul a crescut cu 11,9%, luand in calcul cash-ul intrat in portofoliu din scadentarea de obligatiuni, economiile stranse in timpul anului dar si sumele noi investite.
 
Rata de economisire
 
In 2022, rata de economisire a fost de 54,8%, usor mai mica fata de 58% cat s-a plasat in ultimii doi ani.

Cresterea semnificativa a preturilor din 2022 si-a pus amprenta asupra cheltuielilor anul trecut, care au crescut cu circa 18% fata de 2021. 

Cu toate acestea, pentru ca mi-am construit de-alungul timpului anumite obiceiuri legate de bugetul de cheltuieli (de a tine evidenta stricta a cheltuielilor/veniturilor intr-un excel, de a urmari constant pe ce se duc banii, cum influenteaza economiile acumulate evolutia portofoliului de investitii si atingerea obiectivelor investitionale etc,) lucrurile au continuat sa fie pe pilot automat si au condus la atingerea obiectivelor propuse pe partea de economisire.


Rezultate 12 luni si ce am planificat pentru 2023


Variabilele de la care am pornit pentru a seta obiectivul de crestere pentru intreg anul 2022 au fost urmatoarele: rata de economisire de 50%, investirea tuturor economiilor intr-un portofoliu de actiuni/obligatiuni/unitati de fond si obtinerea unui randament al portofoliului de active (incluzand si cash-ul) pe termen lung de 7,65%.
 
Astfel pentru anul 2022 mi-am propus sa cresc activele financiare cu 18,2%, luand in considerare ca acesta ar fi fost unul obisnuit din punct de vedere investitional.
In anul 2022 valoarea activelor financiare a crescut cu 4,0%, fata de finalul anului 2021, in contextul evolutiei negative a portofoliului investional.

Trebuie spus ca in anii anteriori, pe fondul evolutiei foarte bune a pietelor, obiectivele investitionale au fost cu mult depasite ceea ce mi-a permis sa devansez cu mai multi ani tintele si obiectivele stabilite in planul multianual. Faptul ca intr-un an nu imi ating obiectivele nu are decat o influenta temporara si nu afecteaza obiectivele setate pe termen lung.
 
Pentru 2023 mi-am propus sa cresc tinta de economisire din venituri active de la 50% la 60% si directionarea acestor economii in investitii, avand ca scop atingerea mai rapida a obiectivelor setate pe termen lung.

O evolutie grafica a planului multianual si incadrarea in tintele anuale se poate vedea mai jos.




Succes la investitii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu