vineri, 16 august 2013

Cum să investeşti inteligent la bursă?


Acţiunile prezentate în material sunt numai cu titlu de exemplu şi nu-mi asum răspunderea pentru deciziile de investiţii pe care le veti lua pe baza acestui material.

Foarte mulţi oameni care intră în contact cu bursa nu reuşesc să obţină o performanţă apropiată cu cea a pieţei pentru că lucrurile pe bursă sunt contraintuitive la prima vedere.
Te-ai aştepta ca o companie cu rezultate excepţionale să fie şi o investiţie bună, o economie în creştere care duduie să fie un moment bun pentru a face investiţii pe bursă sau o acţiune care creşte cu 15% într-o zi o ţintă bună de achiziţie.
Din păcate pentru ei lucrurile stau de cele mai multe ori pe dos. De ce?
O companie care obţine într-un anumit trimestru rezultate excepţionale are şanse mult mai mari să dezamăgească investitorii în perioada următoare decât o companie cu rezultate proaste.
De cele mai multe ori până când ajungi să cumperi acţiunea respectivă creşterea profitului şi afacerilor companiei ajunge să fie deja inclusă în preţul acţiunilor, iar o revenire ulterioară la normal a rezultatelor va face ca preţul acţiunilor să scadă, iar investitorul să piardă bani.
Sigur, se poate întâmpla ca profitul şi afacerile să-şi continue creşterea însă acest scenariu este mai puţin probababil după nişte rezultate care sunt deja excepţionale.
De aceea de fiecare dată când cumperi o companie cu rezultate în creştere trebuie să te întrebi : Care este un profit normal (raportat la o marjă medie de profit în ultimii ani) pe care compania poate să îl obţină şi cum este acesta faţă de rezultatele actuale? Creşterea profiturilor poate să continue sau este numai o conjunctură de moment?
Din păcate răspunsul la aceaste întrebări nu este foarte uşor de aflat şi cere foarte multe analize cum ar fi identificarea factorilor care au condus la creştere şi stabilirea dacă fiecare dintre acei factori se vor menţine sau nu în viitor. O parte din răspunsuri le găseşti citind rapoartele de analiză emise de casele de brokeraj dar este nevoie şi de o experienţă şi o putere de analiză proprie.
Să luăm ca exemplu Banca Transilvania care de mai mulţi ani a înregistrat rate de rentabilitate mult peste media pieţei. Fără un management excepţional acest trend nu are cum să continue şi în orice caz, potenţialul de creştere poate fi mai mic decât al altor bănci cu rate de rentabilitate mult mai slabe ca Erste, BRD sau Banca Carpatica. De ce? Cu rezultate mai slabe aceste bănci au un spaţiu mai mare de îmbunătăţire a rezultatelor şi revenirea lor spre nivelurile medii ale sectorului bancar şi spre un nivel mediu de rentabilitate istorică.
În general este mai uşor pentru un manager să crească rentabilitatea la nivelul sectorului decât să continue să îmbunătăţească rentabilitatea unei companii care deja este mult peste media sectorului.
De fapt una dintre cele mai importante legi care guvernează lumea finanţelor este “mean reversion” (sau pe româneşte – revenirea la medie). Ceea ce creşte trebuie să coboare şi ceea ce coboară trebuie să crească.
Atenţie însă ! Nu toate companiile cu rezultate proaste reuşesc să-şi redreseze business-ul.
Trebuie văzut în ce măsură acţionarii sunt destul de puternici pentru a susţine financiar compania. Apoi dacă compania beneficiază de o poziţie bună pe piaţă (are o anumită cotă importantă din piaţă sau un avantaj comparativ) şi nu în ultimul rând dacă are o echipă de conducere capabilă şi cât de îndatorată este.
Cred că din această categorie fac parte BRD şi BCR (dacă ar fi fost listată), care au raportat pierderi uriaşe anul trecut însă beneficiază de o poziţie foarte bună pe piaţă, au cotele cele mai mari, şi deci şanse să-şi redreseze business-ul şi să revină spre marjele de profitabilitate din anii precedenţi.
Cele mai mari câştiguri la bursă le poţi obţine dacă reuşeşti să identifici acele companii care se află în dificultate dar care îşi vor reveni la un moment dat şi să le cumperi atunci când impactul nefavorabil este inclus integral în preţ. Dacă investeşti deja în companii solide, cu rezultate stabile nu te poţi aştepta la câştiguri prea mari însă de obicei aceste câştiguri sunt destul de certe.
Alegerea ţine de apetitul de risc şi de abilitatea de a identifica oportunităţile bune.
Mulţi au încercat spre exemplu să speculeze anul trecut revenirea Oltchim din dificultatea financiară dar într-un final au pierdut toţi banii pentru că n-au luat în calcul toate riscurile la care este supusă compania şi Oltchim a intrat în insolvenţă.
În general o companie bună care se confruntă cu o conjunctură nefavorabilă dar temporară este de multe ori o oportunitate bună de a cumpăra la preţuri mai mici şi deci a face o investiţie mai profitabilă. Un exemplu care-mi vine acum în minte şi care este de actualitate este Transgaz care a raportat pierderi în trimestrul al doilea din cauza provizioanelor generate de eşecul proiectului Nabucco. Sigur că aceste pierderi vor reduce dividendul pe care compania îl va acorda anul viitor însă nu ne putem aştepta ca aceste pierderi să se repete şi în anii viitori, astfel că profitul cel mai probabil este aşteptat să revină la un nivel normal.
Pierderile de peste 30 milioane de lei ale Biofarm din 2008 generate de scăderea portofoliului de acţiuni de pe bursă a fost un alt moment bun de a cumpăra acţiuni la un preţ redus. Acţiunile Biofarm s-au multiplicat de patru ori de la raportarea rezultatelor pe 2008. Mulţi investitori se sperie şi vând în cel mai nepotrivit moment când o compania întâmpină o astfel de problemă, o reacţie de altfel normală în viaţa de zi cu zi dar care te poate falimenta pe bursă.
La fel, într-un mediu economic care înregistrează de ani buni rate de creştere ridicate, peste medie, este un moment prost pentru investiţii pe bursă pentru că economia are o anumită ciclicitate şi după o astfel de evoluţie există şanse mari să intre în recesiune, afacerile şi profiturile companiilor să scadă şi acţiunile să înregistreze deprecieri.
De aceea o mare parte a timpului pe care-l acordaţi bursei ar trebui să se îndrepte spre studiul ciclului în care se află economia şi direcţia în care se îndreaptă aceasta.
Cel mai prost moment pentru investiţii în acţiuni a fost în vara anului 2007, după o creştere trimestrială de 7-8% a economiei la mijlocul anului, situată mult peste media ultimilor 20 de ani.
Cel mai bun moment pentru investiţii pe bursă a fost la începutul anului 2009, după o scădere a economiei României de peste 7% în 2008. De atunci indicii bursei şi-au triplat valoarea. Un alt moment bun a fost în anii timpurii ai bursei, 1997 – 1999, când economia înregistra rate negative de creştere.
Nici până în ziua de astăzi economia nu şi-a revenit spre nivelurile de creştere medii, undeva la 2,2% anualizat, motiv pentru care cred că şi în prezent este o conjunctură favorabilă pentru investiţii pe bursă pe termen mediu şi lung.
Şi de această dată lucrurile par contraintuitive, pentru că lumea este optimistă când economia merge bine şi mai predispusă să facă investiţii pentu că salariile sunt în creştere şi banii sunt uşor de obţinut. În recesiune nesiguranţa locului de muncă şi rezultatele în scădere ale companiilor te îndeamnă să te fereşti de bursă în cel mai nepotrivit moment însă.
Nu în ultimul rând cei care intră prima dată în contact cu bursa sunt atraşi să cumpere acţiuni care cresc într-o zi cu 5% -15% fără să-şi pună problema ce se ascunde în spatele acelor creşteri.
Pe bursă sunt foarte multe companii care sunt de mulţi ani pe pierdere dar care cresc foarte des cu până la 15% într-o zi. Speculatorii cunosc atracţia investitorilor mai puţin experimentaţi şi urcă aceste acţiuni în speranţa că cineva le va cumpăra scump. Investiţia în astfel de acţiuni foarte puţin tranzacţionate şi cu rezultate foarte slabe de-alungul anilor este însă extrem de dăunătoare.
O altă problemă pe care o au investitorii amatori pe bursă este să se entuziasmeze prea repede la ştiri pozitive care apar despre o anumită companie listată şi să ia decizii primite fără să analizeze în detaliu care este adevăratul impact pe care evenimentul îl are asupra companiei şi cum se reflectă acesta în evaluare.
Dacă nu reuşiţi să răspundeţi la această întrebare mai bine evitaţi acţiunea respectivă (după proverbul "la pomul lăudat nu te duci cu sacul"). Cel mai uşor este să vă gândiţi dacă evenimentul produce efecte doar pe termen scurt (un contract semnat pe un an) sau în perpetuitate (cum ar fi majorarea tarifelor la Transelectrica sau Transgaz).
Când este un moment propice de achiziţionat companiile stabile şi cu rate ridicate de profit? Pe lângă momentele în care trec printr-o conjunctură temporară nefavorabilă, un alt moment ar fi când se tranzacţionează la multiplii de profit normalizaţi foarte mici (sub 6). Dacă o companie este capabilă să genereze din activitatea proprie profituri semniificative an de an raportat la investiţia ta în acţiuni atunci poţi să câştigi până la 15% - 20% anual numai din dividende. De obicei un astfel de moment este într-o conjunctură economică dificilă. De exemplu acţiuni precum Petrom s-au putut achiziţiona la începutul anului 2009 la preţuri sub 0,15 lei faţă de 0,45 lei preţul actual.
Aveţi grijă şi la schimbările de politică de dividend ale companiilor. Investitorii preţuiesc mai puţin o companie care nu oferă dividende decât una care acordă tot profitul sau o parte însemnată drept dividende, iar o modificare a acestei politici poate să aducă corecţii ale preţului, cazul SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, sau din contră aprecieri cum este cazul Biofarm şi Zentiva începând cu anul 2010.

Dacă aveţi întrebări puteţi să-mi lăsaţi un comentariu mai jos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu