duminică, 11 august 2013

Unde caut să mă documentez despre bursă şi economie

În postarea de astăzi o să vorbesc despre site-urile pe care le găsesc cele mai utile pentru un investitor care vrea să se documenteze despre mişcările pieţelor financiare şi care sunt tendinţele la nivelul diferitelor economii de top ce determină într-o mare măsură creşterea economică din România şi implicit evoluţia bursei de la Bucureşti.
Cred că informaţiile găsite pe aceste site-uri sunt utile şi traderilor şi altor categorii de oameni din industria financiară.

O să încep cu http://etfdigest.com/
Dave este un trader din SUA ale cărui postări am început să le urmăresc din debutul anului 2008 când bursa de la Bucureşti era lovită puternic (influeţată din exterior) de criza din SUA. Atunci am dat de acest site pe care l-am citit o foarte lungă perioadă cu sfinţenie.
De la Dave am învăţat foarte multe lucruri despre corelaţiile dintre diferitele clase de active şi pieţe financiare până la punctul în care sunt în măsură să spun cum s-au mişcat într-o zi toate clasele de active doar ştiind evoluţia unui singur activ.
Pe site-ul lui găsiţi o sinteză cu cele mai importante evenimente la zi şi ştiri economice la nivel mondial, analize tehnice (grafice) pe majoritatea claselor de active şi comentarii ale lui despre ce se întâmplă pe diferitele pieţe şi active. Postările au o frecvenţă de 2 sau 3 ori pe săptămână şi în plus sunt pline de umor.

http://www.forexfactory.com/calendar.php este un site care nu trebuie să fie ocolit de niciun investitor care se respectă. Pe el găsiţi informaţii despre cei mai importanţi indicatori economici care vin la nivel mondial şi mai important cum sunt aceşti indicatori faţă de media estimărilor analiştilor. Găsesc calendarul foarte util pentru a ştii când vin indicatorii pe care-i urmăresc cel mai des. Informaţiile de pe acest site sunt vaste, de obicei utilizez filter-ul, adică filtrez doar informaţiile de pe pieţele care mă interesează, în speţă SUA (USD), zona euro (EUR), China şi Japonia. Chiar şi aşa indicatorii sunt foarte numeroşi dar în timp vă veţi da seama care sunt cei mai utili pentru voi.


http://soberlook.com/ este un site de analize economice şi financiare care îmi place din ce în ce mai mult în ultima perioadă. Oamenii care scriu pe acest site sunt printre puţinii care înţeleg cum stă treaba cu ciclurile economice şi bursa. Postările au o frecvenţă zilnică.








http://www.thereformedbroker.com/. Joshua M Brown este un broker care apare destul de des la CNBC şi care publică pe acest blog materiale foarte interesante despre bursă. Din nou, este unul dintre puţinii oameni care scriu despre acest domeniu şi chiar înţeleg fenomenul în detaliu.
Postările sunt foarte dese, de mai multe ori pe zi.



Cred că nu are rost să spun că urmăresc cel puţin o dată pe săptămână site-urile  http://ec.europa.eu/eurostathttp://www.insse.ro/cms/rw/pages/index.ro.do şi http://www.bnro.ro/Home.aspx. Sunt destul de utile însă au un defect, indicatorii oficiali vin cu destul de multă întârziere pentru a putea fi folosiţi în prognozarea evoluţiilor bursiere.

Un indicator care-mi place şi mi se pare util este Citigroup economic surprise index, care arată cum sunt indicatorii financiari care vin pe diferite pieţe faţă de aşteptările analiştilor. Îl urmăresc mai mult ca tendinţă.
Aceşti indicatori îi găsiţi publicaţi cu o frecvenţă de circa o săptămână, de obicei luni, aici :http://www.citibank.com.cn/homepage/en/pdf/Financial_Market_Analysis.pdf

Alte site-uri pe care mai găsesc informaţii interesante sunt următoarele :

http://www.tradingeconomics.com/

http://dshort.com/

http://pragcap.com/

http://www.bespokeinvest.com/

http://www.zerohedge.com/

Voi ce site-uri citiţi de obicei ?



Un comentariu:

  1. Tot zerohedge mai citesc si eu, + informedtrades, pe la noi blogul lui Traian Stan, al lui Mircea Ciocian cu certificate turbo. Totusi grosul informatiilor bune se gasesc pe afara, desi sunt piete mult mai dezvoltate fata de BVB-ica.:)

    RăspundețiȘtergere