marți, 23 februarie 2016

Ce s-ar fi intamplat daca investeai in actiuni chiar inainte de fiecare mare crah bursier?



Ce s-ar fi intamplat daca investeai in actiuni chiar inainte de fiecare mare scadere bursiera?
Faceti cunostinta cu Mihai.
Mihai este cel mai neinspirat investitor din lume.
Ceea ce urmeaza in continuare este povestea investitiilor sale pe care le-a realizat in cele mai proaste momente posibile cu putinta.
In 1970, la varsta de 22 de ani, Mihai si-a inceput cariera de investitor. Era un econom sarguincios si un bun planificator.
Planul lui era sa puna deoparte cate 2.000 de dolari/an in primii 10 ani si sa creasca suma economisita cu cate 2.000 de dolari la fiecare 10 ani pana va atinge varsta pensionarii, adica la sfarsitul anului 2013 cand implinea varsta de 65 de ani.
A inceput sa puna cate 2.000 de dolari pe an intr-un cont de economii la banca, iar dupa trei ani, la sfarsitul anului 1972 a strans 6.000 de dolari.
Problema lui Mihai era ca nu avea curaj sa investeasca in actiuni decat dupa o apreciere masiva a actiunilor. Mihai nu avea experienta cu investitiile, asa ca a decis sa puna toti banii intr-un fond de actiuni fara sa se implice efectiv in administrarea banilor.
Prima investitie in fond a realizat-o la sfarsitul anului 1972, chiar inainte sa urmeze o scadere puternica, valoarea actiunilor pe bursa americana s-a injumatit in perioada 1973 - 1974.
Cu toate acestea a avut si un moment de inspiratie. Mihai nu s-a speriat si si-a pastrat investitiile in fond. Unul din motive a fost si faptul ca nu voia sa faca din nou un pariu gresit si sa-si retraga banii la un moment nepotrivit.
Tine-ti minte aceasta decizie pentru ca este una importanta.
Dupa prima experienta nefericita Mihai nu si-a facut curaj sa investeasca decat abia dupa 15 ani, in august 1987, dupa o mare apreciere a pietei de actiuni. In cei 15 ani a strans in conturile de economii 46.000 de dolari. Acum voia sa puna banii la lucru, asa ca i-a plasat din nou intr-un fond de actiuni si din nou a investit chiar pe maximele bursei, inainte de o mare scadere a pietelor.
De data asta actiunile au pierdut peste 30% din valoare. Era clar ca alegerea momentului realizarii investitiilor nu era punctul forte al lui Mihai, dar a continuat sa-si tina banii in fond cum procedase si inainte.
Dupa 1987 Mihai nu s-a simtit confortabil sa mai investeasca in actiuni decat la sfarsitul anului 1999, in plina bula a companiilor internet. In anii precedenti actiunile inregistrasera cresteri fulminante si toata lumea era optimista. Intre timp stransese 68.000 de dolari in conturile de economii pe care i-a plasat intr-un fond de actiuni. Si de aceasta data a urmat o corectie puternica, iar valoarea sumei plasate s-a injumatatit pana in anul 2002.
De data aceasta decizia l-a marcat pe Mihai dar si-a urmat planul initial si a decis sa mai realizeze o investitie importanta in octombrie 2007 cand a plasat in fondul de actiuni inca 64.000 de dolari pe care ii economisea din anul 2000.
Mihai nu s-a dezis si a facut investitia din nou in cel mai prost moment cu putinta, iar dupa un si jumatate valoarea investitiei sale se injumatatise.
Sa recapitulam: Mihai era un investitor care avea ghinionul sa aleaga cele mai proaste momente de a-si plasa banii in actiuni, chiar pe maxime, inainte de pierderi extreme ale pietei.
Acestea sunt achizitiile realizate de Mihai:






DATA INVESTITIEI
SUMA INVESTITA
SCADERE ULTERIOARA








Decembrie 1972
$6,000
-48%


August 1987
$46,000
-34%


Decembrie 1999
$68,000
-49%


Octombrie 2007
$64,000
-52%


TOTAL SUME INVESTITE
$184,000







Din fericire Mihai nu si-a vandut niciodata investitiile, nici in crahul din anii 1972 – 1973, nici in 1987, perioada denumita “Lunea cea Neagra”, nici dupa ce s-a spart bula speculativa a companiilor de tehnologie internet in anul 2000 si nici in timpul marei crize financiare mondiale din perioada 2007 – 2009.
Nu a vandut nicio unitate de fond.
Si atunci care a fost rezultatul?
Chiar daca a cumparat doar pe maximele burselor Mihai tot a ajuns milionar, cu o valoare a investitiilor de 1.100.000 dolari la sfarsitul anului 2013.
Cum s-a putut intampla acest lucru va intrebati?
Mai jos sunt evidentiate momentele in care s-au realizat investitiile pe graficul principalului indice al bursei americane, S&P 500. Trebuie spus ca pe grafic nu sunt evidentiate castigurile din dividende aduse de investitiile in actiuni care istoric contribuie cu circa jumatate la castiguri.
 
 


In primul rand Mihai era foarte constiincios si si-a urmat planul de economisire cu rigurozitate.
N-a renuntat niciodata la obiectivul sau de a pune bani deoparte si a continuat sa creasca sumele economisite in timp.
In al doilea rand a permis sumelor economisite sa acumuleze randamente compuse pe perioade lungi de timp.
Pentru asta a trebuit sa indure si momente neplacute cand isi vedea valoarea investitiilor in scadere.
In final si-a urmat planul simplu de a investi intr-un fond care urmeaza evolutia generala a actiunilor de pe piata.
Desigur, povestea este o fictiune si una cu titlu pur demonstrativ pentru a arata ce s-ar fi intamplat daca un investitor avea ghinionul de a investi chiar inainte de marile crahurile bursiere, iar fondul ar fi fost unul simplu, care urma tendinta pietei, fara ca administratorul fondului sa intervina vreodata pentru a limita pierderile.
Daca in schimb investitorul din exemplul de mai sus ar fi investit la preturile medii ale pietei pe toata perioada atunci ar fi ajuns sa detina la sfarsit o suma cu mult mai mare, respectiv peste 2.300.000 de dolari.
Dar in acest caz nu ar mai fi fost vorba de Mihai, cel mai neinspirat investitor al tuturor timpurilor.
Piata americana a fost luata ca exemplu pentru ca bursa de la Bucuresti este prea tanara si nu are un istoric suficient de indepartat ca pietele dezvoltate, desi per ansamblu randamentele inregistrate de aceasta din urma au fost mai ridicate.


Acest material a fost publicat pe site-ul www.ifond.ro la sectiunea Editoriale in data de 1 februarie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu