luni, 23 februarie 2015

Bursa romaneasca, in top 10 cele mai promitatoare piete de frontiera

Bloomberg a realizat recent o analiza in randul burselor de frontiera din punct de vedere al atractivitatii si perspectivelor investitionale, iar bursa de la Bucuresti s-a clasat pe locul 10 in acest top, cu un scor total de 60,3 puncte.
Clasamentul a avut la baza un numar de 19 indicatori care masoara climatul investitional. Bloomberg a facut publice datele cu privire la patru dintre acesti indicatori, respectiv prognozele de crestere economica pentru urmatorii doi ani, cat de subevaluate sunt bursele la nivel de indici de referinta ai pietei exprimat prin indicatorul P/B (capitalizare bursiera/valoare contabila), cum este perceput riscul de tara - masurat prin spread-ul CDS pentru titluri de stat cu scadenta la doi ani si modul cum este perceput climatul de afaceri in respectiva tara conform clasamentului intocmit de Banca Mondiala, Ease of Doing Business 2015, conform tabelului de mai jos.

  Pentru fiecare dintre cei 19 indicatori analizati Bloomberg a acordat fiecarei burse un numar de puncte in functie de locul ocupat. Indicatorii economici au primit o pondere de 40% in punctajul final, printre acestia mai numarandu-se nivelul de inflatie prognozat pentru perioada 2015-2016, gradul de indatorare publica raportat la PIB-ul tarii, investitoriile straine raportate la PIB-ul tarii, balanta de cont curent raportata la PIB, rata de participare a fortei de munca, rezervele valutare raportate la PIB si scorul obtinut pentru infrastructura conform clasamentului World Economic Forum.
Indicatorii financiari au primit tot o pondere de 40% in punctajul final si au inclus pe langa indicatorul P/B la nivel de indice al bursei, lichiditatea companiilor din indicele de referinta din ultimii trei ani, volatilitatea cursului de schimb pe trei ani si pozitia in clasamentul la nivel de sistem bancar al Economist Intelligence Unit. Indicatorii care masoara riscul politic si social au contat cu 20% din nota finala si au inclus indicele de perceptie al coruptiei realizat de Transparency International, scorul realizat in clasamentul EIU pentru riscul politic si nivelul de analfabetism in randul populatiei adulta. Scorul final a luat valori intre 0 si 100.
Pentru a determina daca o bursa este de frontiera s-au luat in calcul criteriile avute in vedere de compania americana Morgan Stanley Capital International (MSCI), specializata in furnizarea de indici bursieri. In urma analizei a rezultat ca bursa din Arabia Saudita este cea mai promitatoare din randul pietelor de frontiera, urmata de bursa din Estonia, Slovacia si Lituania. Un scor mai ridicat decat Romania au mai obtinut si alte doua burse europene, respectiv cea din Slovenia si bursa din Bulgaria, care s-au clasat pe locurile 6 si 7 in acest top.
Cu un indicator P/B de 1 al companiilor incluse in indicele de referinta, BET, bursa din Romania este una dintre cele mai ieftine burse de frontiera din lume, plasandu-se pe locurile 8-10 la egalitate cu Slovacia si Slovenia. Economia Romaniei este estimata sa creasca cu o rata medie de 3% in 2015 si 2016, a 9-a cea mai ridicata in randul pietelor de frontiera si a doua din Europa, dupa Lituania. Nigeria si Vietnam stau cel mai bine la acest capitol, cu rate de crestere economica estimate de peste 6% fiecare.
Romania sta bine si la capitolul risc de tara in randul pietelor de frontiera, respectiv locul 6 in functie de spread-ul instrumentelor CDS pentru titlurile de stat pe doi ani. Slovacia si Arabia Saudita au cel mai mic spread al CDS-urilor si sunt percepute ca cel mai putin riscante din punct de vedere al riscului de tara, fara o diferenta notabila fata de cel inregistrat de Romania.
Romania are un climat de afaceri care o claseaza pe locul 48 in lume si pe locul 6 in randul pietelor de frontiera analizate de Bloomberg.

Acest material a fost publicat pe site-ul www.ifond.ro la sectiunea Editoriale in data de 23 februarie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu