vineri, 15 aprilie 2016

Ce castiguri se pot obtine din investitii pe bursa?

Exista multe mituri si informatii false legate de castigurile pe care le pot aduce investitiile in actiuni listate pe bursa, cauza principala fiind ca randamentele anuale inregistrate de actiuni variaza foarte mult de la un an la altul. Acest lucru cauzeaza confuzie atat in randul investitorilor de rand cat si al oamenilor care privesc de la distanta investitiile in actiuni.

Sunt persoane care cred ca pe bursa doar poti sa pierzi bani, altii care au impresia ca se pot face extrem de multi bani dar nu ai acces decat daca ai sume mari de bani, dar si oameni care investesc de multi ani pe piata de capital dar inca nu si-au format o imagine corecta cu privire la ce castiguri se pot astepta pe termen lung. Toate aceste pareri sunt foarte departe de adevar.

In acest material voi incerca sa conturez o imagine mai clara cu privire la potentialul de castig pe care il pot aduce investitiile in actiuni, cu precizarea ca toate estimarile se refera la castiguri medii anuale pe perioade lungi de timp, de peste 10 ani, sau chiar 20 de ani.

Prima referinta pe care putem sa o luam in calcul este bursa americana. In ultimii 20 de ani bursa americana a adus un castig mediu anual de 11,29% incluzand dividendele (castigurile distribuite de companii anual catre investitori) si de 8,86% incluzand dividendele dar excluzand inflatia (cu alte cuvinte castiguri reale ajustate cu inflatia).

Pe perioade foarte lungi de timp, din anul 1871 si pana in prezent, bursa americana a adus un castig mediu anual real de 8,53% si nominal (incluzand inflatia) de 10,71%.
Putem spune astfel ca un om obisnuit care cumpara actiuni intr-un portofoliu diversificat se poate astepta ca pe termen lung sa obtina un castig mediu anual de circa 10% fara sa faca nimic special in acest sens.

Comparand cu dobanzile bancare oferite de banci in acest moment, castigul potential este de peste 5 ori mai mare, iar efortul pentru obtinerea unor astfel de randamente este destul de mic, cu mentiunea ca sumele investite trebuie mentinute o lunga perioada de timp pentru a fructifica aceste randamente.

Daca considerati ca este prea multa bataie de cap ca sa va construiti un portofoliu diversificat de actiuni aveti optiunea sa investiti mult mai simplu si mai comod intr-un fond de actiuni, singura voastra grija in acest fel fiind sa virati banii in contul colector al fondului, iar administratorul fondului se va ocupa de restul. Suma minima ca sa deschideti un cont la broker pentru a face tranzactii direct este de circa 1.000 RON, iar daca puneti bani intr-un fond, suma minima poate sa fie si de 5 RON.

In cazul in care aveti un broker bun sau sunteti ajutati de un investitor cu foarte multa experienta pe piata, care face din investitii un job in sine, analizand si fiind mereu la curent cu informatiile despre piata si companii, randamentele anuale obtinute pot sa ajunga undeva spre 15%.

Exista si cazuri exceptionale de investitori (probabil sub 1% din totalul investitorilor) care obtin randamente anuale ceva mai mari, de aproximativ 20%, insa dupa cum spuneam mai devreme cazurile sunt foarte rare si este putin probabil sa obtineti asemenea castiguri pe termene lungi de timp.

Ca sa dau numai un exemplu, Warren Buffet, al treilea cel mai bogat om din lume la ora actuala si unul dintre cei mai cunoscuti investitori din toate timpurile, a obtinut cu compania sa din anul 1964 si pana in prezent un castig mediu anual de aproximativ 20%. Chiar si asa castigul este fabulos avand in vedere ca daca investeai  1000 de dolari in 1964 in compania lui Buffet, astazi ai fi avut circa 10,5 milioane de dolari.

“Ray” Dalio, seful celui mai mare fond de hedging din lume si fondator al of Bridgewater Associates a obtinut cu fondul sau de referinta, Pure Alpha, un randament net (dupa costurile de administrare) de 13% anual incepand cu anul 1991.

David Alan Tepper, fondator al Appaloosa Management, care si-a castigat o reputatie in industria investitiilor in lume prin castigurile mari obtinute de-alungul vietii, a adus investitorilor sai un castig mediu anualizat de 17,2% in ultimii 5 ani si de 25,7% in ultimii 20 de ani.

Dupa cum se poate observa randamentele in excess de 15% sunt foarte greu de obtinut investind pe bursa, chiar si de catre cei mai renumiti oameni din aceasta industrie la nivel mondial.
Totusi orice persoana poate sa obtina randamente apropiata de 10% din investitii in actiuni daca au in vedere un orizont lung de timp si investesc bani pe care nu-i folosesc o perioada lunga (nu umbla la ei, mai ales dupa perioade mai slabe ale pietei).

Pentru majoritatea investitorilor noi si fara experienta este foarte important sa evite greselile frecvente care se fac de obicei cand vine vorba de investitii, cum ar fi de exemplu sa se sperie de scaderi temporare si sa vanda la momente nepotrivite, sau sa se entuziasmeze de cresteri puternice intr-o perioada de timp si sa cumpere prea scump actiuni.

Unii oameni ar putea crede ca un castig anual de 10% nu este suficient de atragator ca sa-si asume riscul de a pierde temporar bani intr-o perioada sau alta. Totusi un asemenea castig poate sa faca o diferenta foarte mare in timp din cauza compunerii randamentelor.

De exemplu, 1000 RON pusi intr-un depozit cu dobanda anuala de 2%, dupa 30 de ani se transforma in circa 1800 RON (asta daca facem abstractie de comisioanele bancare pe care le plateste deponentul in mod regulat pe parcursul anilor).

Aceeasi suma de bani plasata pe bursa, in cazul unui castig de 10%, dupa 30 de ani investitorul ar avea 17.450 RON, adica o suma de peste 17 ori mai mare decat cea investita.
Chiar si pentru perioade mai mici, de exemplu 10 ani, investitiile in actiuni pot sa faca o diferenta uriasa.


Dupa 10 ani, 1000 RON investiti la o dobanda de 2% se va transforma in 1219 RON, dar la un castig mediu anual de 10%, cei 1000 RON ar deveni 2593 RON, adica o suma de peste doua ori mai mare.

Acest material a fost publicat pe site-ul www.ifond.ro la sectiunea Editoriale in data de 15 aprilie.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu