marți, 12 aprilie 2016

Investitiile pe bursa sunt contraintuitive

“Investitiile sunt singurul business pe care-l cunosc  in care atunci cand incepe sezonul de reduceri oamenii fug din magazine” – Mark Yusko

Bursa sau investitiile in actiuni este unul dintre acele arii ale vietii unde cresterea preturilor iti confera un sentiment de buna dispozitie. Daca in schimb vorbim de preturile din supermarket, cele la benzina, la imbracaminte sau gadget-uri IT ne dorim ca toate sa fie la reduceri. Dar cu actiunile este diferit. Simtim nevoia impulsiva sa fugim cand preturile sunt taiate la jumatate si sa cumparam mai mult cand preturile se dubleaza.

                Warren Buffet, al treilea cel mai bogat om al planetei, are o vorba si anume “Fie ca vorbim despre sosete sau despre actiuni, imi place sa cumpar lucruri de calitate de fiecare data cand preturile sunt mici”. Afirmatia este logica dar este dificil de pus in practica de majoritatea oamenilor.

                La scoala oamenii sunt invatati la ora de economie ca pe masura ce pretul unui produs creste, cererea pentru acel produs se reduce si invers, cand pretul scade mai multi oameni vor sa cumpere acel produs, iar cererea creste. Cu alte cuvinte oamenii vor mai mult dintr-un produs cand pretul scade si mai putin cand pretul creste. Acest lucru pare destul de clar si pentru cei care nu sunt economisti. Cel putin intr-o lume rationala.

                Din pacate, cand pretul actiunilor creste valoarea investiilor in actiuni creste de asemenea creind o impresie de bunastare si invers cand actiunile scad ne vedem valoarea portofoliului de investitii pe minus. Ne concentram atentia asupra valorii prezente a investitiilor nu asupra celor viitoare. Acest mod de a privi lucrurile cauzeaza investitorilor cele mai multe probleme. Suntem ingrijorati cand pretul actiunilor scade dar foarte increzatori cand preturile cresc pentru ca acest lucru ne da un sentiment (fals) de siguranta ca lucrurile se indreapta in directia cea buna.

                Pe masura ce preturile cresc lacomia ne face sa credem ca suntem indreptatiti sa avem castiguri din ce in ce mai mari. Pretindem ca acele castiguri sunt de la sine ale noastre. Apoi cand preturile scad avem impresia ca pierderile nu se mai termina. Pare ca intregul sistem financiar va intra in colaps de fiecare data cand vedem cateva zile la rand de scadere.

                Cand vedem ca preturile scad si lucrurile se inrautatesc presupunem in mod gresit ca lucrurile vor continua sa se inrautateasca la nesfarsit fara vreo directie de scapare. Cand preturile cresc credem ca perioada buna se va intinde la nesfarsit.

                Oamenii ignora faptul ca cea mai importanta lege a pietelor financiare este cea a „revenirii la medie” (mean reversion). In lumea financiara niciodata lucrurile nu evolueaza in aceeasi directie la nesfarsit. Orice pret, moneda de schimb sau activ se misca constant si isi schimba des directia, de cele mai multe ori impredictibil. Daca lucrurile tind sa mearga intr-o directie prea mult timp sansele sunt ca tendinta sa se termine curand si lucrurile sa revina in sensul opus.

                Orice perioada economica buna va fi urmata mai devreme sau mai tarziu de o recesiune si orice recesiune se va incheia la un moment dat cu o perioada de crestere economica solida. Acestea sunt ciclurile cu care economia ne-a obisnuit de sute de ani.

                Un alt lucru contraintuitiv este faptul ca preturile actiunilor evolueaza mai bine atunci cand lucrurile se indreapta de la graznic la mai putin bine decat atunci cand lucrurile evoleaza de la bine la foarte bine.  De aceea cele mai mari cresteri au loc in perioade in care pare ca lucrurile evolueaza din ce in ce mai prost si este nevoie de o simpla stire „ceva mai putin proasta fata de cea de ieri” ca lucrurile sa se indrepte si preturile sa creasca.

                Cele mai bune perioade de crestere pe burse au fost in anii in care somajul era extrem de ridicat, oamenii erau nelinistiti ca-si pierd locul de munca si erau prudenti si nimic nu mai parea ca e sigur, nici macar banii din banca. In aceste conditii cati oameni au curajul sa-si ia inima in dinti si sa investeasca ca sa beneficieze de preturi scazute la actiuni?

                Stirile proaste si scaderea pretului actiunilor sunt benefice atunci cand ai multi ani inainte ca sa economisesti sa investesti si poti sa achizitionezi actiuni la preturi mici pe care ai sanse mult  mai mari sa le vinzi cu profit. Pietele de actiuni au inregistrat ani cu randamente negative o data la patru ani. Aminteste-ti acest lucru data viitoare cand preturile vor scadea si vei avea un sentiment de neliniste si ingrijorare. Ar trebui sa fii fericit atunci cand preturile intra in sezonul de reduceri.

Acest material a fost publicat pe site-ul www.ifond.ro la sectiunea Editoriale in data de 12 aprilie.

3 comentarii:

  1. Salut,
    intr-unul din articole spuneai ca in 90% din cazuri e indicat ca un actionar sa participe la majorarea de capital a unei companii. Ce parere ai in cazul Conpet?
    Mai ales ca statul participa cu terenuri si nu capital. Pare de bine ca pot subscrie la un numar de actiuni de 3,2 ori nr. celor detinute, la valoare de 3,3 ron. Sau nu am inteles bine? Si totusi pretul a scazut dramatic, de fapt a suuferit o corectie de 9%. De ce? In aceasta situatie ma gandesc ca poate sa profit si sa mai cumpar actiuni la pretul scazut si apoi sa subscriu si la majorare.
    Sau aceasta situatie se incadreaza in cei 10%?

    RăspundețiȘtergere
  2. Subscrierea intr-o majorare de capital face sens atunci cand pretul de subscriere este mai mic decat pretul de piata. In cazul acesta pretul de 3,3 RON este semnificativ mai mic decat cel de piata si orice investitor care nu subscrie va avea de pierdut in favoarea celor care "cumpara" actiuni prin majorare la 3,3 RON, diluandu-i pe ceilalti actionari. Faptul ca statul vine cu un teren este irelevant, pentru ca ceilalti actionari pot sa cumpere la un pret foarte mic actiuni comparativ cu pretul de piata. Banuiesc ca pretul de piata s-a corectat puternic din cauza ca banii pe care-i aduc investitorii in companie inseamna ca incaseaza practic niste sume de bani semnificativ mai mici decat randamentul initial al dividendului la care se asteptau. In loc sa incaseze 15 RON trebuie sa plateasca o suma consistenta 3,3* 3,2 RON (peste 10 RON) in majorarea de capital. Pe net distributia este mult mai mica fata de asteptari.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am înțeles, mulțumesc. Sunt începător pe bursă și de aceea am întrebat.

    RăspundețiȘtergere