luni, 4 aprilie 2016

SUA a intrat in era randamentelor bursiere mici, Europa se afla la polul opus

           Rata somajului este un indicator des urmarit de investitorii si analistii de pe piata de capital.
Ultimul raport din SUA privind evolutia acestui indicator publicat in luna martie 2016 arata ca rata somajului a fost de 4,9%, care este si cel mai redus nivel din ultimii sase ani.

           La prima vedere stirea pare una buna, insa nu si din perspectiva investitorilor in actiuni, cel putin al celor cu un orizont investional mai mic de 12 luni. Evolutia pietei americane pare sa confirme acest lucru, indicele S&P 500, de referinta pentru bursa americana aratand o scadere pe ultimele 12 luni de circa 1% pana la data de 1 aprilie 2016.
In continuare va prezint cateva date interesante despre somaj si evolutia bursei:

  • Inceputul celei mai lungi perioade de crestere a bursei americane, care a inceput in anii timpurii din 1980 si a durat 30 de ani, a debutat cu un nivel al ratei somajului de doua cifre;

  • In timpul celei mai mari crize financiare cu care s-a confruntat SUA, in anii 1930 denumita Marea Depresiune, rata somajului a atins un maxim de 25%. Cu toate acestea, cei mai buni trei ani pentru bursa americana din punct de vedere al castigurilor obtinute a fost in timpul Marii Depresiuni;

  • Incepand cu anul 1951, actiunile au adus cele mai mari castiguri imediat dupa perioade in care somajul a depasit 8%.

           O statistica realizata de BCA Research arata ca evolutia bursei este de obicei invers corelata cu cea a ratei somajului. Istoric, cele mai mari randamente pe bursa americana s-au obtinut cand acest indicator a depasit 9% si respectiv 8%, cu o medie a castigurilor in urmatoarele 12 luni de aproximativ 16% si respectiv 19,5%. In trecut, cand rata somajului a coborat sub 5% bursa americana a livrat cele mai mici randamente in urmatoarele 12 luni, respectiv o medie o castigurilor de doar 4%, mult sub media istorica, asa cum arata si graficul de mai jos:

grafic investitii

           Aceasta stastistica confirma practic ca rata somajului este un indicator intarziat pentru mersul economiei. In acelasi timp arata cat de mult conteaza asteptarile investitorilor. Datele bune sau proaste in esenta lor nu conteaza pentru investitori cat directia in care se indreapta aceaste date.


           Iar lumea investitiilor in actiuni poate sa fie foarte contraintuitiva si confuza pentru multi incepatori. De cele mai multe ori actiunile performeaza mai bine cand lucrurile se indreapta de la teribil de prost la prost fata de atunci cand lucrurile evolueaza de la bine la foarte bine.

           Acesta este si unul dintre motivele pentru care nu este bine sa iei decizii de investitii pe baza a cat de bine arata economia la un moment dat, decat daca esti un investitor care actioneaza contra curentului.

     Revenind la legatura dintre somaj si castiguri bursiere, in zona euro rata somajului este inca una ridicata la momentul actual, respectiv de 10,3%, lucru care poate fi privit ca pozitiv pentru evolutia burselor europene in urmatorii ani. In Romania ultimele date pe luna ianuarie indica o rata a somajului de 6,5%, undeva la mijlocul intervalului normal de variatie, ceea ce nu este nici pozitiv nici negativ pentru actiuni daca este sa ne luam dupa statistica de mai sus.






Regiune
Rata somajului


SUA
4,9%


Zona Euro
10,3%


China
4,1%


Japonia
3,2%


Germania
6,2%


Marea Britanie
5,1%


Franta
10,3%


Brazilia
7,6%


Spania
20,9%


Italia
11,5%

Acest material a fost publicat pe site-ul www.ifond.ro la sectiunea Editoriale in data de 1 aprilie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu