luni, 4 aprilie 2016

Despre jocurile de noroc si imbogatire

          Romanii au jocurile de noroc in sange. Sunt palpitante, pun adrenalina in miscare si exista mereu o mica sansa sa dai lovitura. 
         Conform unui studiu realizat in randul a 1.000 de persoane, la intrebarea “Care este cea mai practica metoda de a deveni bogat?”, aproape 20% din cei intervievati au raspuns “sa castigi la loterie”.
         Jocurile de noroc au devenit tot mai populare in ultimii ani, iar numarul participantilor a crescut constant. Mentalitatea de parior explica in mare parte modul cum oamenii decid sa investeasca. Ne place sa ne asumam riscuri care ofera un premiu foarte mare care dau rezultate imediate. Nu este usor sa-ti pastrezi rabdarea si sa costruiesti/consolidezi averea de-alungul anilor. Traim intr-o societate de tipul “acum sau niciodata”. Rezultatele sondajelor sunt destul de ingrijoratoare si releva gradul scazut de cunostinte financiare insa nu sunt foarte surprinzatoare.
Totusi care sunt sansele sa influentam rezultatul loteriei?
         Rolul pe care-l joaca abilitatile si competentele personale in sansele de a castiga la loterie sunt destul de bine conturate in anecdota urmatoare:
         In anii 1970 un barbat din Spania incerca sa “vaneze” bilete la loterie identificate printr-un numar care se termina cu cifrele 48. In cele din urma a gasit un astfel de bilet, l-a cumparat si a castigat loteria. Cand a fost intrebat de ce era atat de dornic sa gaseasca un bilet cu cele doua cifre a dat urmatorul raspuns: “Am visat numarul 7 timp de sapte nopti la rand. Iar 7 x 7 fac 48”.
         Unu din doi oameni au jucat macar o data in viata la loterie, in timp ce vasta majoritate a biletelor de loterie sunt cumparate de 20% din populatie. Cei cu venituri mici cheltuie in medie 5% din venituri pe bilete de loterie, care este o sursa de speranta in schimbul a catorva lei.
          Pariurile pot sa fie o activitate distractiva. Poti sa joci la pariuri cat vrei atat timp cat o faci strict ca sa te distrezi si joci atatia bani cat esti dispus sa pierzi in totalitate. Orice trece de acest nivel este ca si cum ai arunca banii pe fereastra, sansele fiind net in defavoarea ta.
         Daca iti face placere sa cumperi un bilet de loterie in fiecare saptamana cu numarul sau numerele tale “norocoase” atunci fa-o. Dar nu presupune ca aceasta este o modalitate de a te imbogati. Este o probabilitate extrem de mica cu un premiu foarte mare.
         Imi place sa gandesc in termeni de probabilitati. Aici sunt cateva date interesante despre sansele de castig in diferitele strategii de inbogatire:
 Sanse de 1 la 175 milioane ca sa castigi marele premiu Powerball din SUA;
 Aparat de joc (slot-machine) – avantajul casei – 6,58% (sau cat pierde jucatorul in medie la fiecare joc jucat in favoarea casei);
 Ruleta – avantajul casei – 5,26%;
 BlackJack sau Jocul 21 – avantajul casei – 0,50%;
 1 din 10 mici afaceri pornite au succes, restul se inchid mai devreme sau mai tarziu;
 Probabilitatea sa faci bani din investitii in actiuni: Intr-o zi (53%); Intr-o luna (63%); Intr-un trimestru (67,9%); Intr-un an (71,8%); In 10 ani (94,1%); In 20 de ani (100%).
         Castigul poate sa fie cu mult mai mare daca dai lovitura si ai succes la loterie sau la cazino, dar cu toti stim ca este improbabil sa se intample acest lucru. Sa pornesti o afacere poate sa-ti ofere un sentiment de implinire si este foarte rentabil daca ai succes, dar este o alta zona in care sansele nu sunt in avantajul tau.
         Este nevoie de o perioada lunga ca sa-ti consolidezi treptat averea prin economisire si investitii, dar sansele de succes continua sa creasca pe masura ce timpul trece si lucreaza tot mai mult in avantajul tau. Vor fi mereu perioade de neliniste pe burse dar pe un orizont lung de timp actiunile au obtinut rezultate superioare celor mai multe categorii de investitii.
         Investitiile pe termen lung nu sunt cel mai sexy sau cel mai palpitant mod de a-ti consolida averea si nu se intampla peste noapte. Necesita foarte multa rabdare, disciplina si abilitatea de a contrabalansa nevoile pe termen scurt cu obiectivele pe termen lung. Vei fi surprins de sansele tale de castig daca te vei tine de planul tau pe termen lung.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu